neděle 2. srpna 2020

TUŽEBNÍK JILMOVÝ




Latinský název : Filipendula ulmaria (Spiracea ulmaria)


Vládnoucí planeta : Venuše

Před několika dny jsem vyrazil k malému rybníku za naším sídlištěm ,abych zde nasbíral trochu tužebníku. Tuto léčivou bylinu znám dlouho ,ale dosud jsem jí ještě nikdy nevyzkoušel ,ačkoli mě to vždycky lákalo. Kdysi jsem se někde dočetl ,že v dobách kdy lidé ještě neznali aspirin ,léčili si horečky a revmatické bolesti právě pomocí tužebníku. Tužebník ostatně obsahuje kyselinu salicylovou ,která je ve zmiňovaném léku základní látkou. Chceme-li dosáhnout při užívání tužebníku srovnatelného účinku s aspirinem ,je nutné ho ale užívat ve formě tinktury. Tužebníkové čaje a výluhy jsou prý o něco slabší ,ale na rozdíl od aspirinu nedráždí žaludek. U Jáji jsem se dozvěděl ,že tužebník výborně učinkuje i na plísně a ekzémy.
Kromě léčivých vlastností je tužebník jilmový znám svojí výraznou vůni. V časech ,kdy neexistovaly supermarkety a lidé neholdovali různým chemickým vůním ,používaly naše prabáby tužebník jako rostlinu pomocí které provoňovaly své příbytky. A nečinili tak pouze lidé prostí ,ale svou láskou k vůni tužebníku proslula například i královna Alžběta I.
Tužebník jilmový je zasvěcen bohyni Venuši a tak hrál odedávna důležitou roli v milostné a plodnostní magii. O zásnubách a svatbách probíhajících v období ,kdy tužebník kvete ,nesměla tato rostlina v pohanských časech chybět ve výzdobě věnců a slavnostních oděvů svatebčanů ,zejména nevěsty a ženicha. Tužebník se přidával i do vína a dalších nápojů ,byl součástí kadidel a olejů určených k rituálnímu pomazání.







Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčastěji čtené