čtvrtek 30. července 2020

HEŘMÁNEK PRAVÝ




HEŘMÁNEK PRAVÝ


Latinský název : Chamomilla recutita
Vládnoucí planeta : Slunce


Heřmánek pravý patří mezi pionýrské rostliny. Kdekoli se rozkope a naruší země ,objeví se na obnažené půdě heřmánek jako jedna z prvních bylin. Loni nám u řeky za sídlištěm postavili odpočinkovou zónu s asfaltovým okruhem pro bruslaře. S půdou se tu hýbalo hodně a tak nám letos na místech kolem areálu ,kde se dosud nechytila tráva vyrostly heřmánkové plantáže. S radostí jsme využili prvního slunečného dne po deštích a vydali se natrhat si heřmánkovou zásobu na zimu. Tahle nádherná ,voňavá bylinka patří totiž v naší rodině k těm nejužívanějším. Heřmánkový čaj uklidňuje podrážděný žaludek i duši a tak ho s úspěchem pijeme jako první pomoc ,kdykoli je nám tak "nějak divně"po těle.
Heřmánek také velmi dobře hojí povrchové rány na kůži. Osvědčil se nám zejména na odřeniny a spáleniny. Kdysi jsem se pokoušel o amatérské horolezectví a ošklivě jsem si odřel na skále loket. Strup na odřenině mi neustále praskal a rána začala hnisat. Uvařil jsem si tedy heřmánkový čaj do hrnce a loket v něm asi 15 minut máchal. Stačila jedna tato koupel a rána se nádherně vyčistila. Tenký strup ,který se mi po koupeli vytvořil už nepraskl a loket se brzo zahojil. Podobně efektivně heřmánek zafungoval i na ošklivou popáleninu od kotle u jednoho mého skautského kamaráda.
Heřmánek je sluneční rostlina a jako taková zlepšuje náladu a přitahuje úspěch. Je to jedna z bylin ,které jsou zasvěceny letnímu slunovratu. Heřmánek podporuje trpělivost a hojně se používá v magii lásky. Přidáme-li heřmánek do kadidla půjdou nám lépe meditační techniky.







Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčastěji čtené