pátek 14. srpna 2020

MAGICKÉ NÁPOJE V SEVERSKÉ TRADICI



Mezi magické praktiky čarodějnic z různých koutů světa odedávna patřila i příprava kouzelných nápojů. Kromě klasických léčivých nápojů dokázaly čarodějnice namíchat také různé jedy a uspávadla, nápoje přivolávající sny a vize a v neposlední řadě také nápoje lásky a nápoje zapomnění. Kouzelné nápoje hrají důležitou roli i v severogermánské mytologii a skandinávských hrdinských příbězích. Sága o Völsunzích, kterou jsem nedávno přečetl, se o magických tekutinách zmiňuje několikrát. Ten, kdo příběh trochu zná ví, že hrdina Sigurd v jednom místě vysvobodí valkýru Brynhildu ze spánku, který na ni za trest uvalil bůh Ódin. Sigurd pak projeví přání, aby ho valkýra poučila, jak by mohl v životě dosáhnout velkých činů. Následuje několik úchvatných veršů, které známe i ze starší Eddy, v nichž Brynhilda vyučuje Sigurda runové magii. Výuka začíná tak, že Brynhilda podá svému zachránci pohár s medovinou a pronáší : "Pití ti přináším v poháru, reku, smíšené s velkou mocí a velkou slávou. Plné písní a průpovědí, dobrých kouzel a radostných run." Obraz nápoje, jehož pití přináší inspiraci, moudrost a magickou sílu je zcela v souladu s celou severskou mytickou tradicí, ze které známe například Ódinovu medovinu inspirace. V této pasáži možná Brynhilda podává Sigurdovi skutečný magický mok, nad kterým provedla zaříkání pomocí kouzelných písní a run. Kouzelné nápoje mohou být ale i zneužity ke špatnostem a tak Brynhilda v následujících radách neopomene hrdinu varovat před nástrahami, které mu jejich prostřednictvím hrozí : "Nápoje runy znej, by nezradila žena důvěru, cos jí dal. Vryj je do rohu a na hřbet ruky a na nehtu nakresli "Nouze". Požehnej pohár, buď pamětliv nástrah a česnek vhoď v číši. Pak v medovinu ti mámení zlé nikdo nenamíchá." Jaké runy má Sigurd vrýt do rohu a na hřbet ruky není z textu patrné, ale "Nouze", kterou má namalovat na nehet, není jistě nic jiného než runa "Naudiz", která dokáže zlá kouzla neutralizovat. Česnek, jež má Sigurd vhodit do číše je mocná ochranná magická bylina, která byla u seveřanů, ostatně jako u všech starých evropských národů, velmi ceněna. Dokládá to i další pasáž ze ságy, kde Gudrúna o Sigurdovi říká : "Vynikal nad všemi ostatními muži jako zlato nad železem, česnek nad jinými rostlinami a jelen nad veškerou zvěří."
Kdyby se byl Sigurd Brynhildinými radami řídil, nemusel být očarován nápojem, který mu podala královna Grímhilda, ve snaze, aby zapomněl na valkýru a vzal si její dceru Gudrúnu. Kouzlo se zdařilo, ale štěstí to nikomu nepřineslo. Brynhilda zdrcená zradou nakonec zosnuje Sigurdovu vraždu a pak dobrovolně zemře se svým milým na jeho pohřební hranici. Nyní propadá žalu ,zoufalství a vzteku zase Sigurdova právoplatná manželka Gudrúna. Nikdo ji nedokáže utišit a tak královna Grímhilda opět namíchá magický nápoj, aby svou dceru zklidnila. V sáze se o tom píše : A tak jí Grímhild podala zlomocný nápoj, Gudrún jej musela vypít a od té chvíle na všechno obviňování zapomněla. V nápoji se skrývala síla země i moře a krev jejího syna a v picím rohu byly vyryty všelijaké znaky zbarvené krví, jak se říká zde : V roh byly vryty různé runy v červené barvě, nesnadné k čtení, ryba vřesu (had), rostliny mořské z Haddingovy země a zvířecí droby. V nápoj byly namíchány zrádně početné byliny a pražené žaludy, útroby obětí, kančí játra ku konejšení hněvu. Máme tu před sebou text, který poodkrývá tajemství přípravy nápoje. Grímhilda na picí roh vyškrábala runy a různé magické symboly a přímo do nápoje vložila byliny, krev a kousky zvířecích vnitřností z obětí. Runy se možná přidávaly i do samotného nápoje, naznačují to Brynhildina slova z jiné části ságy : "Vyryté byly runy všechny seškrábány, vnořeny v posvátný mok, vyslány v širý svět.".
Tyto staré příběhy nám samozřejmě nemohou představit bohatou severoevropskou magickou tradici v celé její úplnosti, přesto nám čtení severských ság a mytologických příběhů podává barvitý obraz germánského čarodějnictví, jehož součástí bylo věštění, zaříkadla a kouzelné písně, práce s bylinami, míchání nápojů, oběti bohům a runová magie ve všech podobách.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčastěji čtené