neděle 26. července 2020

WOTAN (ODIN) - šamanský bůh




JMÉNO : WOTAN - ODIN
KATEGORIE : BŮH
OBLAST : GERMÁNI

Wotan byl uctíván všemi germánskými kmeny. Vikingové na severu mu říkali Odin ,jinde ho znali pod jmény Woutan ,Wódanz ,Wátonos ,Wodan apod. Wotanovo jméno má svůj původ ve starogermánském výrazu wátos ,tj. nepříčetný ,posedlý a má také hodně společného s latinským vates - básník. Přestože byl Wotan také bohem válečníkem vztahuje se jeho jméno spíše k jeho básnické ,prorocké a vizionářské stránce osobnosti. Vikingové věřili ,že je to právě Odin ,kdo se při jejich bitvách neviditelně prohání na svém osminohém koni Sleipnirovi po bojišti a kdo určuje ,který z válečníků zvítězí a který padne. Odin však nebyl pouze válečník ,ale také mudrc ,který byl často ponořený do svých myšlenek ,zatímco válečníci a bohové hodovali a chlubili se svými hrdinskými skutky. Wotan občas upadal do prorockého vytržení a přinášel z jiných světů mystická poselství v básních. V osobě boha Wotana vidím mnoho společných prvků s šamany a také s keltskými bardy a ovaty.
Nejslavnějším Odinovým činem bylo jeho sebeobětování ,při němž strávil devět dní a nocí zavěšen na stromě Ygdrassilu. Odin se při této zkoušce zranil vlastním kopím ,po celou dobu nejedl a nepil a pak v hlubokém tranzu vešel k prameni moudrosti ,který střeží obr Mimir a za cenu obětování jednoho svého oka odtud přinesl tajemství magických run. I toto Odinovo putování ke kořenům mystického stromu světa je typickou šamanskou záležitostí.
Pokud Wotan zrovna nebojoval a nebyl chráněn zbrojí a přilbou ,byl zobrazován jako jednooký muž s dlouhým vousem ,širokým kloboukem a dlouhým modrým pláštěm. Doprovázeli ho dva vlci a dva havrani Hugin (Mysl) a Munin (Paměť) ,kteří ve dne létali po světě a v noci se vraceli k Wotanovi a přinášeli mu zprávy. Wotan byl také bohem mrtvých ,vládl podsvětní říši a v osobě Odina vládl Valhale ,síni pro padlé válečníky. Byla mu zasvěcena středa ,která dodnes nese v angličtině jeho jméno Wednesday.




Čerpáno z :
Encyklopedie mytologie germánských a severských národů /jitka Vlčková ,Libri 1999/
Vikingové - mýty a legendy /Gilles Ragache ,Gemini 1993/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčastěji čtené