neděle 26. července 2020

CERNUNNOS



JMÉNO : CERNUNNOS
KATEGORIE :BŮH
OBLAST : KELTOVÉ

Parohatý Cernunnos patří mezi nejstarší a také nejtajemnější keltské bohy. Jeho vyobrazení z Gunderstrupského kotle ,vyzdviženého z Dánských bažin je natolik známé ,že se stalo jedním z prvních symbolů ,které si vybavíme řekne-li se slovo Kelt. Co ,ale vlastně o Cernnunovi víme? Popravdě řečeno ,moc toho není. Žádné staré mýty spojené s Cernunnem se nedochovaly a ty ,které známe ,jako např. ,že je chotěm a synem Velké Matky nepocházejí z dávnověku ,ale jsou produkty novopohanství.


Vzhledem k tomu ,že Cernunnos bývá zobrazován ve společnosti zvířat a že je znám také pod jménem lovec Herne ,předpokládá se ,že je bohem ,který vládne lesům a zvěři. Cernunnos jistě představoval také boha plodivé síly přírody ,neboť takto byli vnímáni rohatí ,či parohatí bohové snad v každé kultuře. Tajemná postava lesního ducha s parožím na hlavě ,který se rád zjevuje i přímo v jelení podobě se tu a tam vynořuje ve starých pohádkách a místních pověstech. Legenda o jelením vládci lesů se promítla i do historek o svatém Eustachovi a svatém Hubertovi. V příbězích těchto světců se objevuje jelen se zářícím křížem mezi parožím ,který ochraňuje zvěř před bezuzdnými lovci. Zvláštní je ,že také náš český Krakonoš je na nejstarší rytině vyobrazen jako vzpřímeně chodící jelen. Kdybych nevěděl ,že jméno Krakonoš je poměrně novodobé a dříve se duchovi našich nejvyšších hor říkalo Rýbrcoul ,Obr ,nebo Jan z hor ,určitě by mě zaujala i zvuková podobnost jmen Cer-nu-nnos a Kra-ko-noš.



Ti z vás kteří ,kdysi sledovali britský seriál Robin of Sherwood ,který u nás běžel pod prostým názvem Robin Hood si jistě vzpomenou na tajemnou postavu lovce Herna ,který se v seriálu občas vynořil ,aby nějak zajímavě zamíchal dějem. Hned v prvním díle seriálu se například vynořil z lesní mlhy ,aby vyjevil Robinovi jeho budoucí úlohu ochránce utiskovaných a svěřil mu kouzelný meč. Lovec Hern mě už tenkrát fascinoval. Kdykoli se objevila jeho postava s parohy na hlavě připomínající neolitického šamana ,kladl jsem si otázku ; je to člověk ,zvíře ,duch? Lovec Hern ,potažmo Cernunnos je pro mne dnes vlastně tím vším v jedné osobě. Je to pro mě tajemná ,pradávná bytost z bájných časů. Je v něm všechna divokost přírody ,ale také hlubina tajemství. Cernunnos patří rozhodně mezi mé nejoblíbenější bohy.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčastěji čtené