středa 29. července 2020

RAVEN KALDERA


    Na stránkách Dávného obyčeje se nedávno objevila zpráva ,že Českou republiku navštíví v příštím roce šaman a zároveň autor několika zajímavých knih Raven Kaldera. Od R.Kaldery jsem bohužel dosud nic nečetl ,protože Mýty a astrologie/Volvox Globator 2006/mě nějak nelákají a jiná autorova kniha ,pokud vím ,v češtině zatím nevyšla. Čeští pohané ,kteří jsou na rozdíl ode mne schopni číst v angličtině ,většinou Ravena Kalderu respektují jako odborníka na severské tradice a zejména jeho kniha Urban Primitive pojednávající o městském šamanismu vzbudila u nás značnou pozornost.
     Po návštěvě Kalderových oficiálních stránek jsem se přesvědčil ,že se jedná o nanejvýš zajímavou osobnost. Přestože Kaldera nepatří k žádnému tradičně šamanskému etniku ,ale je obyčejným bílým Američanem ,prožil klasickou šamanskou krizi a byl ke své službě povolán duchy ,podobným způsobem jako jeho kolegové z jiných částí světa. Ve své praxi Kaldera vychází z mytologie a praktik germánských kmenů ,ale i Laponců a sibiřských národů. Ačkoli bychom našli v jeho pojetí styčné body s Ásatrú ,nebo Heathenry ,razí si Kaldera osobitou cestu založenou na jeho vlastním chápání euroasijských tradic a jeho osobní gnosi.
Za pozoruhodný považuji především Kalderův přístup k runám ,které chápe nejen jako magické znaky ,ale také jako živoucí duchy. Při nejasné runové věštbě například doporučuje dotázat se na smysl tažených znaků přímo runových duchů. Tyto duchy Kaldera vnímá jako silné nezávislé osobnosti se kterými je možné spolupracovat ,ale nelze je k ničemu nutit. 
     Raven je zasvěcen germánské bohyni Hel ,strážkyni země Helheim ,do které podle severské mytologie ,odcházejí po smrti obyčejní ,chudí lidé. Z toho důvodu nebere za své šamanské služby peníze. Pokud se mu ale chcete přeci jen odměnit ,můžete mu dát například nějaké potraviny ,nebo palivové dříví. Kaldera k tomu dodává : "Zaplaťte jen tolik ,za kolik si myslíte ,že to stálo. Pokud si myslíte ,že to nestálo za nic ,nedávejte nic a já to budu respektovat."
Raven Kaldera je známou osobností nejen mezi pohany ,ale také v transgenderové komunitě ke které sám náleží. Transgenderovou komunitu ,tedy komunitu lidí ,kteří stojí se svou sexualitou kdesi mezi oběma pohlavími ,považuje Kaldera za svůj vlastní rozptýlený kmen ,kterému byl povolán sloužit především.
Pokud vás tento novodobý šaman zaujal navštivte určitě jeho stránky ,kde se dozvíte víc ,anebo si udělejte volno a přijeďte se na něj podívat v květnu příštího roku do Prahy. Já se o to tedy určitě pokusím.
  


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčastěji čtené