sobota 18. července 2020

OBŘADNÍ MÍSTA SOUČASNÝCH POHANŮ - 4.díl/ článek z února 2012/



V dnešním pokračování našeho seriálu se společně podíváme na první sérii snímků, které mi poslal Fíba. Fotografie zachycují runový kámen, který Fíba vytesal počátkem roku 2000 na břehu řeky Vltavy, nedaleko Zlaté Koruny. Kámen je jakousi poctou a oslavou samotné řeky, která zde po miliony let utvářela vzhled krajiny a která k sobě přitahovala lidskou pozornost už od pravěku. Kromě jiného, se právě v této oblasti tyčilo nad řekou významné keltské oppidum, na němž ještě donedávna stávala novodobá svatyně s osmi dřevěnými idoly, o které jsme si už povídali.
Obraz vytesaný do kamene představuje Vltavu v podobě vodní ženské bytosti a je doplněn dvěma runovými nápisy. První nápis nese slovo Fuldaha, což je nejstarší známé jméno řeky. Jméno bylo zaznamenáno roku 872 ve Východofranských, tzv. Fuldských letopisech v souvislosti se zápisem o porážce pěti českých knížat u této řeky. O necelých 250 let později, tedy v roce 1113 byla zapsána další podoba jména této řeky jako Wulth-a. Mnich Kosmas pak v roce 1125 zachytil slovanskou podobu tohoto původně germánského jména jako Wlitaua / Vlitava.
Druhý runový nápis je magickou kombinací ve které byly použity 3x3 runy, Uruz - divoká nezkrotná síla, Laguz - voda a Othila - dědictví, země předků. Význam nápisu je tedy Divoká voda v zemi předků.













Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčastěji čtené