čtvrtek 11. dubna 2019

OBŘADNÍ MÍSTA SOUČASNÝCH POHANŮ - 2.díl

/ Článek z února 2012 /

FROSTÍKOVY SVATYNĚ 1.

     V dnešním pokračování našeho seriálu o obřadních místech současných českých pohanů vyberu něco z materiálů, které mi poslal Frostík. A poslal toho opravdu hodně. V e-mailové poště mám obrázky celkem ze čtyř Frostíkových svatyní a tak jsem se rozhodl rozdělit jejich ukázky do dvou samostatných článků.
     Frostíkovi je dnes 40 let. Pohanem byl vlastně od dětství, ale vědomě na tuto cestu nastoupil v roce 1995. U počátků stála kniha Zlatý věk země Bójů od Anny Bauerové a o něco později Keltská magie od D.J.Conwayové. Keltové, jejich kultura a víra se stali pro Frostíka srdeční záležitostí. Je proto logické, že první svatyně, kterou zbudoval, byla zasvěcena keltským bohům a místo, které pro ni vybral leželo na akropoli bývalého keltského oppida u Třísova, nedaleko Zlaté Koruny. Na kamenný oltář v kruhu zde pohlíželo z dřevěných vyřezávaných sloupů osm bohyní a bohů, Lug, Taranis, Epona, Esus, Teutates, Rek (podle plastiky z Mšeckých Žehrovic), Morrigan a Cernunnos. Frostík a jeho přátelé zde prožili krásnou část svého života a několik silných rituálů. Tato svatyně se však stala záhy velmi známá a leckde se o ní psalo. Například zde, nebo zde. Nakonec byla přímo přes svatyni zavedena místní naučná stezka a to byl počátek konce. Frostík o tom píše : "Pak to přišlo, přes svatyni vybudovali naučnou stezku a pak se začali v kruhu objevovat odpadky, rýpance nožem na stélách a nakonec někdo rozbil popisku. Co však bylo horší, energie kruhu naspořená obřady a přinesená znalými, začala mizet. Klesala a klesala. Po Beltine 2001 se deska oltáře obřadně rozlomila a dřevěný bohové odjeli služební dodávkou dožít jinam."

Foto Vladimír Řepík /eldar.cz

Obřad v Třísovské svatyni.

     Zprávy o třísovské svatyni se donesly tenkrát i ke mně. V roce 2003 jsme s Maruškou a Honzíkem v okolí Zlaté Koruny vandrovali a jedním z našich cílů bylo tehdy tuto svatyni najít. Hledali jsme ji marně, netušili jsme, že byla již dávno přestěhována k Trhovým Svinům na pozemek Frostíkova kamaráda. To však byla pro dřevěné bohy ve skutečnosti poslední rána. Kamarád nechal místo zpustnout a dřevěné sloupy pomalu podléhají zkáze.

Takto dnes dožívá bývalá třísovská svatyně nedaleko Trhových Svinů.

     Druhou svatyni pro své rituály vybudoval Frostík v lese nedaleko Českého Krumlova. Obřadní kruh byl tentokrát vytvořen z kamenů a i z obrázků vypadá toto místo velice harmonicky. To, že zde tentokrát chybí podoby bohů, možná souvisí s tím, že Frostík se po wiccansku začal postupně více, než ke konkrétním bohům obracet ke Stvoření (já tomu říkám Velké Tajemství) a jeho mužskému a ženskému aspektu, které nazývá Pánem a Paní. Svatyně u Krumlova existuje a plní svou funkci dodnes.

Kromlech u Českého Krumlova.







Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčastěji čtené