pondělí 10. srpna 2020

MENHIRY NA ZBUDOVSKÝCH BLATECH?


Vzpomínáte si, jak jsem loni v srpnu uveřejnil na blogu článek o zbudovském rychtáři Jakubu Kubatovi, který byl v 16.století popraven na Zbudovských blatech? Příběh o sporu blatských sedláků s hlubockým pánem Adamem z Hradce mě tehdy dost zaujal, ale pro článek jsem musel použít cizí fotografie, protože svoje jsem neměl. Po necelém roce se nám s Maruškou a mými rodiči podařilo místa, kde se příběh odehrál navštívit a nyní bych vám rád ukázal již fotografie vlastní.
Naší fotoreportáž můžeme začít přímo ve Zbudově, v typické blatské obci, která byla Kubatovým domovem. Dodnes se tu dochoval i statek, který nese Kubatovo jméno, i když jeho dnešní podoba vznikla až v 19.století a ke vzhledu budovy, ve které slavný rychtář bydlel má daleko.

 Zbudov

Kubatův statek

Ze Zbudova jsme pak šli asi 2 km po zelené značce až ke Kubatovu pomníku, který zde byl odhalen v roce 1904. Bylo to ještě za Rakouska-Uherska, takže se odhalení pomníku tohoto národního hrdiny stalo velkou vlasteneckou akcí, které se tehdy zúčastnilo neuvěřitelných 30 000 lidí. Za svůj život jsem viděl už hodně pomníků a památníků a některé z nich byly dosti nevzhledné, ale tento je opravdu moc pěkný. Snad je to tím, že se pomník nachází ve volné krajině, snad tím, že kamenný podstavec se sochou Kubaty stojí na mohylovitém pahorku obkrouženém krásnými lípami. Pokud zde byly tyto stromy zasazeny při stavbě pomníku, bude jim dnes krásných 111 let.

Kubatův pomník

Cesta k většímu Kubatovu kameni

Od Kubatova pomníku je to jen 200 metrů ke kameni, u kterého byl podle pověsti zbudovský rychtář sťat. Ten kámen vypadá jako typický menhir a těžko říct, kdy a kým byl vlastně vztyčen. S Kubatou ale nebude mít pravděpodobně společného nic. To jen lidová obrazotvornost spojila místní historickou událost s výrazným krajinným prvkem. Osobně dost pochybuji i o tom, že by měl kámen cokoli společného s Keltským nebo předkeltským obyvatelstvem, ale každopádně tu stojí dost dlouho na to, aby si jeho původ či funkci, kdokoli pamatoval.

Větší Kubatův kámen



Dvěstě-devatenáct metrů od tohoto kamene se nachází ještě kámen druhý. Ten je o něco menší, ale vypadá snad ještě menhirovatěji. Stojí trochu nakřivo a jeho vrcholu a jednom z plochých boků jsou vytesány rovnoramenné křížky. Podle pověsti se až sem dokutálela od prvního z kamenů uťatá Kubatova hlava. Vzdálenost je to ovšem tak velká, že by sem tu hlavu musel jedině někdo dokopat, aby to bylo možné. Křížky, které jsou na kameni vyryty, mohou znamenat ledacos. Mohla by to být značka, která sloužila k identifikaci kamene, jakožto hraničního mezníku. Mohlo by to ale znamenat i to, že kámen je variantou tzv. smírčích křížů, které viník za trest vlekl na místo, kde spáchal hrdelní zločin a nedá se ani vyloučit, že je tady křížky křesťansky "pacifikován" původně pohanský obětní kámen. Všechny verze jsou možné. Těžko někdy nalezneme nezlomný důkaz, který by jednu z nich potvrdil.

Menší Kubatův kámen.




Na závěr opustíme kameny a prohlédneme si spolu ještě několik fotografií z okolních krásných blatských vesnic.

Nákří

Plástovice





Vlhavy



Malé Chrášťany.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčastěji čtené