středa 29. července 2020

SMETÁNKA LÉKAŘSKÁ




SMETÁNKA LÉKAŘSKÁ

Latinský název : Taraxacum officiale
Vládnoucí planeta : Jupiter

Kdo by jí neznal? Smetánka lékařská ,které říkáme s oblibou pampeliška je rostlina široce rozšířená na celé severní polokouli naší planety. Zahrádkáři považují pampelišku za úporný plevel a většinou jí v lásce moc nemají. Bojovat s ní musí být těžké ,neboť má dlouhé kořeny a semínka opatřená lehkými "padáčky" doletí daleko. Máloco je ale tak nádherné jako louka posetá jejími žlutými květy a také jako léčivka je smetánka rostlinou mimořádnou !
Smetánka je bohatá na minerály ,zvlášť na draslík a železo a také na vitamin B ,C a provitamin A. Kořeny obsahují steroly ,inzulin ,cukry ,pektin a glykosidy. Konzumace pampelišky zvyšuje tvorbu zažívacích šťáv a žluči ,čímž usnadňuje trávení a čištění jater. Odedávna se využívá při léčbě jaterních chorob ,včetně žloutenky. Pampeliška je vhodná i pro diabetiky a lidi trpící kožními problémy. Známá rakouská léčitelka Maria Treben doporučuje čtrnáctidenní kůru ,při které se denně sní pět čerstvých stvolů smetánky na odstranění malátnosti a únavy (hodlám vyzkoušet).
Kořeny se sbírají buď na jaře v březnu ,anebo až na podzim v září a říjnu. Stejně jako u všech dalších léčivých bylin platí i zde ,že kořen má největší sílu v době před květem ,nebo po květu. Léčivé látky ale u smetánky obsahují i její nadzemní části a saláty z jarních pampeliškových listů jsou mezi lidmi docela populární.
Pampeliška je zasvěcena Bohyni v podobě stařeny. Byly to právě květy této rostliny ,kterými podle řecké mytologie vítala Hekaté Thésea. Z tohoto důvodu se hodí její kořeny do kadidel připravených pro svátek Samhain.
Rozfoukání pampeliškových semínek je doporučováno při rituálech ,kdy mentálně vysíláme někomu na dálku své poselství.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčastěji čtené