pondělí 27. července 2020

ERNEST THOPSON SETON




Jméno Ernesta Thompsona Setona bychom v žádném sborníku pohanských osobností pravděpodobně nenašli a přesto to byl právě on ,kdo pro mě byl prvním impulsem na mé cestě za Starým náboženstvím. Prvními rituály ,kterých jsem se účastnil ,nebyly rituály wiccanské ani čarodějnické ,ale právě rituály Setonovské ,nebo chcete-li woodcrafterské.
Ernest Evan Thopson Seton se narodil 14 srpna 1860 v anglickém přístavu South Shields nedaleko skotských hranic. Téměř všichni jeho příbuzní byli Skotové. Jménem Seton-Thompson ,které nebylo jeho vlastní vyjadřoval Ernest úctu ke svým předkům. Děd jeho otce byl totiž vzbouřenec ,který se skrýval pod jménem Thompson a další praděd rovněž skotský povstalec byl lord Seton ,hrabě z Wintonu.



Když bylo Ernestovi 6 let odstěhovala se jeho velká rodina (měl 12 sourozenců) do státu Ontario v Kanadě. Tam se jeho otec pokoušel podnikat jako farmář na pozemku o 40 hektarech. Pro mladého Ernesta Evana bylo prostředí panenských lesů školou zálesáctví v níž se naučil zacházet se sekerou a později i s puškou a také rozumět zvířecím obyvatelům divočiny z nichž ho nejvíce okouzlili ptáci. Rodině se však při farmaření nevedlo a tak došlo k dalšímu stěhování. 12.dubna 1870 přesídlila rodina do Toronta ,kde otec hodlal uplatnit své odborné znalosti jako účetní.
Také zde využíval Ernest každé volné chvíle k toulkám a poznávání přírody na periferii Toronta. Volných chvil bylo však méně než by si přál. Ernestova matka trvala na přísné náboženské výchově a tak se neděle co neděle proměňovala v tvrdou křesťanskou drezůru ,kdy byl veškerý čas vyplněn modlitbami ,bohoslužbami a předčítáním Bible. Náboženský program začínal už brzo ráno a končil za soumraku ,kdy byly děti už naprosto vyčerpané. Tyto nemilé zkušenosti se skotským kalvinismem měli za následek Setonův celoživotní odstup od křesťanství a institucionalizovaných forem náboženství.
Ernest měl od mládí umělecké vlohy a byl zdatný malíř ,proto přemluvil otce a v roce 1879 vyplul přes Montreal do Anglie ,kde studoval malířství a sochařství na Královské akademii.



Po návratu z Anglie odjel Seton z Toronta na západ na farmu svého bratra Artura s nímž nějakou dobu hospodařil a lovil. Na jedné výpravě se dvěma kamarády ,kteří hledali pozemek pro založení usedlosti rozjímal Seton jednou v noci u ohně. Přemýšlel o svém dětství ,o kalvinismu ,o svých londýnských studiích a pak vyndal z indiánského korálkového medicinového váčku vzpomínky na Londýnská léta a všechno kromě matčina dopisu a odznaku akademie vložil do ohně. Po té co takto Seton zúčtoval se svou minulostí živil se dále ilustracemi a psaním povídek. Čerpal při tom ze svých bohatých zkušeností z pozorování přírody a života zvířat.


V roce 1884 se Ernest seznámil s indiánem z kmene Cree jménem Chaska. Vyrazil s ním na lov a učil se od něho indiánské lesní moudrosti ,jako je čtení stop apod. Později se Ernestovi splnil sen ulovit velké zvíře ,když vystopoval a skolil nádherného losa. Uspokojení z vítězství záhy vystřídaly výčitky svědomí a Seton si slíbil ,že už nikdy nenamíří zbraň na velké zvíře ,kterému hrozí vyhubení. To byl další krok v jeho hlubokém vztahu ke zvířatům. Setonův neobyčejný pozorovací talent a jeho schopnost vcítit se do citů a uvažování zvířat se naplno projevila při psaní povídek ,které si získávali stále větší oblibu. Skrze své knihy a vynikající obrazy se stal známou osobností. Svého nabytého vlivu využil například při prosazování zákona na ochranu stěhovavých ptáků ,který byl nakonec přijat.
Vzpomínky na své dětství ,kdy prahl po každé informaci o přírodě a jejích tvorech a kdy pobyt v divočině byl jeho největší radostí vedl Setona k tomu ,že v roce 1903 založil woodcrafterský kmen pro mládež ,který se rychle rozrostl ve velkou organizaci nazvanou Woodcraft Indians. Seton učil své svěřence tábořit a poznávat při tom woodcraft - Lesní moudrost ,tj. podle něj nejstarší lidské umění. Umění znát přírodu ,chovat se k ní jako ke svému partnerovi a své matce a umět v ní přežít. Děti se učili rozdělávat oheň pomocí tření dřev ,střílet z luku ,vyrábět bubínky ,stavět tí-pí apod.Za vzor sloužili woodcrafterům přírodní národy a především američtí indiáni. Od indiánů přejali i symboliku ,některé písně a obřady.
Hlavními symboly hnutí je bílý kruh s modrými rohy (ne nepodobný symbolu ,který ve wicce představuje mužské božstvo) a takzvaný čtyřnásobný oheň.
Bílý kruh je znakem čistoty a společenství a krátké zahnuté bizoní rohy symbolizují sílu ,divokost a volnost.
Čtyřnásobný oheň je symbol přejatý z pískových kreseb kmene Navaho. Kruh uprostřed představuje oheň a velkého ducha a čtyři paprsky na světových stranách symbolizují ideály Síly ,Krásy ,Pravdy a Lásky.Táborový oheň je pro woodcraftery posvátný. Na rozdíl od ohně užitkového se na něm nesmí nic opékat ,ani do něj cokoli ,kromě dřeva vhazovat. Zapaluje se čtyřmi pochodněmi ze čtyř stran ,stará se o něj předem určený ohnivec a šlápnout do táborového kruhu ,nebo se jen otočit k táborovému ohni zády je považováno za neúctu a prohřešek.
Seton neučil své svěřence žádnému náboženství ,ale mezi zákony Lesní moudrosti patří i : Uctívej Velkého Ducha a respektuj víru druhých. Následovníkům Lesní moudrosti jsou pro setkání s Velkým Duchem též doporučovány tzv. vigilie ,tj. osamocené bdění u ohně na vyvýšeném místě.



V roce 1930 zakoupil Seton velký pozemek v Novém Mexiku a vybudoval zde centrum pro výuku indiánské a lesní moudrosti. Kromě Setona zde vyučovali odborníci přes indiánská umění i indiáni samotní. Seton se velmi angažoval ve snahách o rehabilitaci indiánů a získal si svou činností respekt a úctu u mnoha indiánských kmenů. Někteří indiánští rodiče dokonce posílali své děti do Setonová centra ,aby se naučili něco o svých kořenech. V centru se vyučovala filosofie ,táboření ,tkaní pokrývek ,pletení košíků ,výroba keramiky oděvů z kůže apod.



Setonovi woodcrafteři se stali předchůdci a inspirací dnešních skautů. Zakladatel světového skautingu generál Robert Baden Powell využil při tvorbě své organizace Setonových znalostí a zkušeností při práci s mládeží. Původně se Setonem spolupracoval Baden Powellovo militaristické pojetí s důrazem na vzorné občanství převážilo a Seton byl "odstaven" na druhou kolej. Pro Brity byl Seton rudošský konzervativec a jeho woodcrafterský kmenový systém s důrazem na samosprávu příliš decentralizovaný.
V našem českém skautingu ale měl a má Seton svoje stálé místo. V letech komunistické diktatury ,kdy byli skauti i woodcrafteři zakázáni přežívalo učení Lesní moudrosti mezi trampy a zde jsem se s ním setkal já. Setonovy knihy ,jeho láska k přírodě ,důraz na její ochranu a obdiv k dovednostem a spiritualitě amerických indiánů ,to vše mě vnitřně připravovalo na mé setkání s wiccou ,které přišlo až mnohem později.
Seton zemřel 24.řijna 1936. 14.srpna roku 1960 rozprášila Setonova dcera Dee z malého letadla otcův popel nad horou High-Cone Moutain ,kam chodíval za svého života trávit své vigilie.



Zdroje : Libor Pecha- Woodcraft-Lesní moudrost a Lesni bratrstvo ,E.T.Seton-Kniha lesní moudrosti ,František Kožíšek-Poslední stopy Černého vlka ,Wampum Neskenonu 1996. Autorem krásných linoritů je Ladislav Rusek "Šaman".

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčastěji čtené