neděle 26. července 2020

SILVER RAWEN WOLF a její knihy




Silver Raven Wolf
(nar.11.září 1956) je wiccanská kněžka a úspěšná autorka osmnácti knih. Stojí v čele Klanu Černého lesa ,který čítá 28 covenů ve Spojených státech a Kanadě. Mezi její nejznámější tituly patří Jízda na stříbrném koštěti ,Míchání čarovného kotlíku ,Mladé čarodějnice a Samostatná čarodějnice : Kompletní Kniha Stínů. Poslední dvě jmenované knihy vyšly i u nás.


Raven Wolf je velmi kontraverzní a diskutovanou autorkou ,která sklízí na jedné straně ovace a na straně druhé ostrou kritiku. To co jí rozhodně nelze upřít je literární nadání. Styl jejího psaní je svižný a příjemný na čtení. Silveřiny knihy jsou orientovány především na mladou generaci a teenagery ,proto píše tak ,aby byla témata srozumitelná a tu a tam je okoření i špetkou humoru. Starší čtenář ,či pokročilejší wiccan se tak občas neubrání dojmu podbízivosti a zjednodušování. Tento dojem Silver ještě podtrhuje tím ,že se občas dopustí faktické chyby ,například prohlásí ,že Aradia je matkou bohyně Diany ,když každý průměrně informovaný wiccan ví,že je tomu právě naopak. ,apod.
V našem českém prostředí nám pak ještě četbu Silveřiných knih často zpestří mizerný překlad. O překladatelských perličkách z Knihy Stínů již bylo napsáno dost ,uvedu proto dvě perly z knihy Mladé čarodějnice. Obě pocházejí z kapitoly o menších svátcích. První je z odstavce o svátku Ostara (jarní rovnodennost) : Součástí rodinných oslav může být také barvení vajec,zvláště má-li čarodějnice děti.Vyučovací systém v dnešní době diktuje dětem ,kdy s někým spát ,a proto se čarodějnice snaží přiblížit svátky Ostara současným moderním náboženstvím ,aby se jejich děti mohly na svátku také nějak podílet.
Druhá je z odstavce o svátku Mabon (podzimní rovnodennost) : Svátek se zaměřuje na oslavu odříznutí věcí z našeho života a má také uctívat ženskou smrt rodiny.
Pokud někdo z vás pochopil smysl těchto vět ,pak jste pravděpodobně inteligentnější než já.
Další často diskutovanou záležitostí jsou Silveřina kouzla. Přestože autorka mnohokráte varuje před kouzly ,která by zasahovala do vůle jiných osob ,setkáme se v jejích knihách s kouzly ,která nesou názvy jako : Nejdi po mě, Zavolej mi ,Nevolej mi ,či Přijď ke mě. Zde však mohu říct ,že nejpitomější na těchto kouzlech jsou právě jejich názvy. Přečteme-li si podrobně o co v kouzlech jde a k jakému účelu mají sloužit zjistíme ,že o žádnou černou magii nejde (i když někdy je to podle mě dost na hraně.) Některým čarodějnicím také vadí ,že se Raven Wolf nerozpakuje ke kouzlení doporučovat pomůcky ,jako je mikrovlnné trouba ,nebo gumový ,či plyšový had. K tomu bych chtěl říct asi tolik - osobně bych takovou zhovadilost ,jako je plyšový had ke kouzlu nepoužil ,raději bych si hada vizualizoval ,nebo použil hadí svlečku ,či něco podobného. V zásadě lze však říct ,že se zde jedná "pouze" o symboly a pomůže-li někomu gumová hračka k tomu ,aby se napojil na hadí sílu ,nemám absolutně nic proti.
I když teď ze sebe v očích českých kritiků Raven Wolf učiním patrně hlupáka musím říct ,že mám její knihy přes všechna vyřčená negativa docela rád.(podotýkám ,že jsem dosud četl pouze Knihu Stínů ,Mladé čarodějnice a mám rozečtené Runy-magické karty) Vedle těch několika hloupostí nacházím v Silveřiných knihách i spoustu inspirativního materiálu. Zvláštní radost mi dělá její Kniha Stínů ,která je svým rozsahem (bezmála 600 stran) na našem trhu dílem vskutku ojedinělým. Vyzrálejší čtenář jistě dokáže při četbě oddělit pověstné zrno od plev a nemám pocit ,že by těch plev bylo zas tolik ,aby dokázaly nějak výrazně pokroutit obraz wiccy v očích nováčka. Vzpomeňme jen na taktéž diskutovanou Bucklandovu Velkou učebnici čarodějství a magie. I ona má své mouchy (někdy i masařky) a přesto stála u kolébky víry a praktikování mnoha dobrých českých wiccanů



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčastěji čtené